English (US)

Aprila na 20. Exodos!

Mednarodni festival sodobnih odrskih umetnosti vedno znova postreže z ekskluzivnimi predstavami, ki jih sicer v naših krajih praktično ne vidimo. Letošnji, jubilejni Exodos bo tako v znamenju mladih umetnikov z vseh koncev sveta, od Tibeta, Kitajske, prek držav Evropske unije in Balkana, do Burkine Faso in Južne Afrike. Skupen jim je visok ustvarjalni potencial, evropska publika pa jih (še) ne pozna, prav tako ji ni prav dobro znan njihov »pedigre«, da »geografskega porekla« sploh ne omenjamo. Poleg izrednega talenta jih druži zavezanost ideji, da nas različnost bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem, enotnem svetu.

Umetnikov pa ne bomo samo gledali, temveč se z njimi in njihovimi producenti tudi (ne)formalno družili, debatirali o kreativnem procesu, pogojih dela, večnacionalnosti, skupinskem avtorstvu, dajali humus novim globalnim koprodukcijam brez meja in brez predsodkov … Različnost nas bogati in prispeva k ustvarjanju v skupnem univerzumu.

20. Exodos odpira predstava Zibelka, v kateri umetniki s Kitajske ter iz držav srednje in vzhodne Evrope preverjajo naše sprejemanje razlik in iskanje podobnosti s prepletom tradicionalnega in sodobnega plesa, glasbe iz sedmih držav, kulture dveh celin … Globalno ustvarjanje brez meja in brez predsodkov bo nasploh rdeča nit festivala, tako predstav kot neformalnega druženja.

Galerija